
Ovelaa Kaasuvalotusta: Kun Lääkärikäynnistä Tulee Draamaa
Oletko koskaan käynyt lääkärissä, ja sitten näet kanta-arkistossa kuin seikkailutarinan, jota et tiennyt eläväsi? Tervetuloa lääketieteellisen kaasuvalotuksen maailmaan – se tunne, kun diagnoosi tuntuu olevan suoraan psykopaattisen juonenkirjoittajan kynästä.
Termi “gaslighting” sai alkunsa vuonna 1938 Patrick Hamiltonin näytelmästä. Tarinassa aviomies yrittää saada vaimonsa uskomaan, että tämän mielenterveys on horjunut. Kuin elokuvassa, hän himmentää kaasuvaloa ja sitten teeskentelee, ettei ymmärrä vaimonsa hämmästelyä.
Nykyään gaslighting viittaa tarkoitukselliseen harhauttamiseen, erityisesti parisuhteissa. Jos muistiasi ja järkeäsi kyseenalaistetaan toistuvasti, aluksi saatat vain hymähtää. Mutta ajan myötä epäröinti hiipii mieleesi.
Mitä jos toinen onkin oikeassa? Mitä jos muistisi pettää ja ylireagointisi on aiheellista? Epävarmuus hiipii, itsetunto murenee, et usko enää omiin kokemuksiisi.
Kaasuvalottaja voittaa, kun tulet riippuvaiseksi harhauttajasta. Hän tietää ja ymmärtää kaiken sinua paremmin. Tervetuloa kaasuvalotuksen kieroille poluille – siellä totuus sumentuu ja manipulointi kukoistaa.
Lue myös: