LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirini on taidemuoto ja ilmaisukeino, joka käsittelee realiteetin ja ideaalien kontrasteja ja arvostelee julkisen terveydenhuollon ongelmia. Teokseni kantava voima on sen kriittinen, ironinen ja pisteliäs sävy.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


#Influenssarokote 2023–2024 ei aiheuttanut oireita – #video #HUS #EevaRuotsalainen #influenssa #rokote


Oletko jo saanut tänä vuonna influenssarokotteen? Jos kyllä, ei huolta – et ole yksin! Olen itsekin vastikään pistäytynyt rokotuspisteellä, ja hyvä uutinen on, että voin yhä kirjoittaa tätä artikkelia ilman liian dramaattisia oireita. Eilen illalla tuli hieman kuumeinen olo, mutta en voi tietää johtuiko se siitä, että jätin sähkömopon rakennuksen ulkopuolelle vai itse rokotteesta. Kuitenkaan pistokohdan lievää kipua enempää ei aiheutunut.

Mutta mennäänpä asiaan. Vuoden 2023–2024 influenssakaudella suosikkini Mehiläinen tarjoaa meille uuden ystävän, Fluarix tetra -nimisen rokotteen. Fluarix tetra ei ole uusi superautomaatti tai huippuravintola, vaan se on nelivalenttinen influenssarokote. Nelivalenttinen? Kyllä, kuulit oikein! Se tarkoittaa, että tämä rokote taistelee sekä influenssan A- että B-virustyyppejä vastaan. Se on kuin koko influenssa-armeija yhdessä pistoksessa. Ja hyviä uutisia kaikille yli 6 kuukauden ikäisille: tämä herkku on tarkoitettu teille kaikille. Pistos vuodessa pitää influenssan lievempänä!

Mutta odotas, siinä ei vielä kaikki. Yli 60-vuotiaille on tarjolla vielä tehokkaampi versio nimeltään Efluelda. Se ei ole uusi supersankarielokuva, vaan influenssarokote, joka sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta verrattuna tavanomaisiin rokotteisiin. Se on kuin annos energiajuomaa influenssan torjuntaan. Ja korkea-annoksinen rokote eroaa tavanomaisista influenssarokotteista suuremman antigeenimäärän suhteen. Ei siis mikään peruskauraa, vaan kova juttu! Sen saadakseen “alaikäisenä” eli alle 60-vuotiaana pitää käydä lääkärillä hakemassa lausunto, jotta hoitaja sen suostuu pistämään.

Kaikkien rokotteiden viruskannat täyttävät WHO:n suositukset, joten voimme olla varmoja, että olemme hyvissä käsissä. Suomessa influenssarokotteen saavat ilmaiseksi riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten raskaana olevat naiset, yli 64-vuotiaat sankarit ja alle 7-vuotiaat pikkuiset. Tämä on järkevää, koska influenssapotilaista suurin osa tuntuu olevan lapsia. Eikä unohdeta influenssan jälkitautina usein esiintyvää korvatulehdusta. Terveys ja hyvinvointi ovat ensiarvoisen tärkeitä, joten kaikki pitkäaikaisen sairauden alla kamppailevat saavat myös rokotteen ilmaiseksi. Pidämme huolta toisistamme!

Mutta mitä jos et kuulu riskiryhmiin? Ei hätää, voit silti ostaa rokotteen omalla rahallasi. Muista kuitenkin, että influenssarokote ei suojaa tavalliselta flunssalta. Se on kuin ase, joka on tarkoitettu taistelemaan influenssaa vastaan, ei tavallista “flunssaa” vastaan.

Yleensä yksi pistos vuodessa riittää, mutta alle 9-vuotiaat tarvitsevat ensimmäisenä vuotenaan kaksi pistosta kuukauden välein. Kannattaa muistaa, että influenssarokotus kannattaa ottaa viimeistään marraskuussa, ennen kuin influenssa saapuu vierailulle Suomeen. Eteläisellä pallonpuoliskolla epidemiat ajoittuvat huhti-syyskuulle, joten matkailijat voivat hankkia rokotteen keväällä.

Ja lopuksi, ollaanpa rehellisiä – kukaan ei ole täydellinen, ei edes rokote. Se voi aiheuttaa lieviä paikallisia reaktioita ja influenssan kaltaisia oireita, kuten lihas-, nivel- ja päänsärkyä. Joskus harvoin se saattaa yllättää ja aiheuttaa niveltulehduksen tai vielä harvemmin hermotulehduksen tai aivohermohalvauksen. Tästä syystä rokotetta ei voi antaa henkilöille, jotka ovat allergisia kananmunalle, koska rokotteen virukset ovat kasvaneet juuri kananmunissa. Mutta ei hätää, useimmat meistä sietävät tämän pistoksen kuin sankarit!

Lopuksi oma kokemukseni influenssarokotteesta: se ei muuttanut minua mutanttisuperihmiseksi, mutta antoi minulle voiman taistella influenssaa vastaan. Joten, rakkaat ystävät, menkää ja ottakaa tuo rokote! Se on kuin pieni kilpi, joka suojaa teitä vakavalta influenssalta, ja me kaikki tiedämme, että influenssa ei ole kovin hauska vieras.

Muista että tartunnan saaneista vain noin 50% sairastuu – voit varmistaa olevasi tässä sairastumattomien joukossa ottamalla rokotteen etukäteen ja antaa kehollesi etukäteen vasta-aineet taistella jo heti altistuksesta lähtien. Vältä etukäteen jo vakavat influenssan jälkioireet sairastumatta siihen!

Pysytäänhän terveinä <3

Katso YouTube:sta Eeva Ruotsalainen HUS -video vuodelta 2021 aiheesta alta:

https://youtu.be/e11Rs6icyeM

https://www.youtube.com/live/e11Rs6icyeM?si=9shgNhL6cua55rAl