LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirillani ilmaisen taiteellisen ilmaisun muodon, joka kyseenalaistaa todellisuuden ja ihanteiden välistä kuilua sekä arvostelee julkisen terveydenhuollon puutteita. Teokseni leimaa kriittinen, pilkallinen ja voimakkaasti arvosteleva sävy, pureva huumori.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Kohonneet #maksa-arvot: vitsikkäät vinkit

Kohonneet maksa-arvot – mitä maksa puuhaa?

Tervehdys kaikille, jotka miettivät, mitä heidän elimistössään oikein tapahtuu, kun maksa-arvot nousevat kuin lentokone lähtövalmiina! Maksa, tuo elimistömme oma supervirkamies, voi joskus pistää tuulemaan tavalla, joka saa meidät naureskelemaan – tai ainakin yrittämään pysyä huumorin aallonharjalla.

Sain terveyskeskuslääkäriltäni tekstiviestin. Pitänee varata aika hänelle ja käydä taas labrassa.

Maksamme on yksi elimistömme tärkeimmistä työntekijöistä. Se hoitaa tehtäviä aamusta iltaan, koko vuoden ympäri, ikään kuin se olisi suorittamassa non-stop-maratoonitanssia! Maksa puhdistaa myrkkyjä, varastoi energiaa ja auttaa ruoansulatuksessa. Se on todellinen moniosaaja, mutta joskus se ilmoittaa itsestään vähän liiankin dramaattisesti.

Kun maksa-arvot nousevat, se voi olla kuin hälytyskellojen soittoa. Voimme kuvitella pienen maksamme olevan siellä alhaalla, huutaen meille: “Hei, tarvitsisin vähän apua täällä!” Ehkäpä olet huomannut tämän oireiden kautta, kuten väsymyksenä tai epämääräisenä kipuna oikealla puolella.

Mutta älä huoli, sillä apua on saatavilla! Ensinnäkin, tärkeintä on selvittää, miksi maksa-arvot ovat nousseet. Se voi liittyä ruokavalioon, alkoholin käyttöön, lääkkeisiin tai jopa stressiin. Tärkein askel on keskustella asiasta lääkärin kanssa. Hän voi antaa sinulle neuvoja siitä, miten parhaiten hoidetaan maksan hyvinvointia.

Toinen vinkki on antaa maksallesi vähän “rakkaudenpalvelusta”. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi ostaa sille suklaarasia, mutta voisit harkita terveellisempien elämäntapojen omaksumista. Lisää vihanneksia ja hedelmiä ruokavalioosi, vähennä prosessoitujen ruokien määrää ja pidä alkoholinkäyttö kohtuullisena. Maksasi kiittää sinua, ja ehkäpä se päättää järjestää vähemmän yllätysesityksiä tulevaisuudessa!

Kaiken kaikkiaan, vaikka maksa-arvot saattavat antaa meille pienen huomautuksen, meidän on muistettava pitää hauskaa ja ottaa tilanne vakavasti, mutta ei liian vakavasti. Loppujen lopuksi hymy on parasta lääkettä, ja maksamme ansaitsee sen.

Tämä oli pieni matka maksamme seikkailuihin, ja toivottavasti se sai sinut hymyilemään edes hetkeksi. Muista kuitenkin, että jos maksa-arvot huolestuttavat, älä epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen.

Elämme vain kerran, ja maksamme pitäminen hyvässä kunnossa on avain terveeseen ja onnelliseen elämään!


Ratkaisukeskeisenä yksilönä voisin ehdottaa että lääkärien soittamissa puheluissa näkyisi vaikka soittajan numero. Soittaminen numeronäyttö estettynä on jo mennyttä lankapuhelin aikaa.

Ymmärrän ettei lääkärillä ole aikaa vastailla myöhemmin takaisinsoittoihin, mutta takaisin soittaessa voisi ohjautua äänitettyyn tiedotteeseen joka voisi esimerkiksi olla:

“Lääkäri yritti tavoittaa sinua terveyskeskuksesta, käy katsomassa kanta.fi -kirjaus puhelun syystä ja toimi siellä annettujen ohjeiden mukaan”.

Vaihtoehtoisesti potilaalle voisi vaikka laittaa etukäteen tekstiviestin: “lääkäri soittaa sinä ja sinä päivänä kello 08-16 välillä.

Itse poistin numeronäyttö-estettyjen puheluiden näkymisen omassa puhelimessani vuoden turkulainen ehdokkuuden jälkeen joutuessani vaikean häiriköinti-kampanjan kohteeksi.

Vastaan puheluihin vain jos tiedän kuka on soittamassa tai tiedän etukäteen odottaa puhelua.

Soten rahoitusta tulisi lisätä – sitten voisi vaikka palkata sihteereitä lääkäreille, että heillä jäisi työaika oikeasti potilastyöhön eikä tarvitsisi roikkua puhelimessa soittamalla potilaalle joka ei edes aio vastata kun soittajan numero ei ole näkyvissä.

Hoitajien ei tule käyttää aikaansa leikkimällä lääkärien sihteereitä.