LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906   päivää invalidisoivia kipuja
996   päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859   päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659   päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340   päivää kyypakkauksen tabletteja
253   päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160   päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97   päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirini on taidemuoto ja ilmaisukeino, joka käsittelee realiteetin ja ideaalien kontrasteja ja arvostelee julkisen terveydenhuollon ongelmia. Teokseni kantava voima on sen kriittinen, ironinen ja pisteliäs sävy.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


#TYKS #laboratorio #KelanTalo’ssa

Varasin ajan verikokeille ja keskusta oli nopein mihin pääsin. Sähkömopo jäi latautumaan pihalle aggregaatti päristen ja hupsista näytteenotto kolesteroli-testeistä oli hoideltu.

Turun keskustan Tyks Laboratorioiden uusi toimipaikka on avannut ovensa ja vastaanottanut asiakkaita aivan iloisella mielin. Kuvitellaanpa tilanne: 350 asiakasta päivässä, jotka tulevat antamaan näytteitänsä. Kuulostaa melkoiselta hommalta, mutta Tyks Laboratorioiden tiimi on valmis haasteeseen, ja heillä on nyt uusi ase työkalupakissaan – uudet, sujuvammat toimitilat!

Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen on innoissaan uusista tiloista: “Tavoitteemme on parantaa näytteenoton saatavuutta ja saavutettavuutta. Uusi toimipaikka on helppokulkuinen, ja sähköinen ajanvarauksemme antaa asiakkaille mahdollisuuden varata ajan sieltä, mistä sen nopeimmin tai kätevimmin saa.” Joten voitte unohtaa päivän pohdinnan siitä, pitäisikö ensin soittaa vai mennä paikan päälle, sillä nyt voit hoitaa asian vaivattomasti verkossa.

Tyks Laboratoriot palvelee Varsinais-Suomen hyvinvointialueella 38 näytteenottopaikassa, joten heidän tiiminsä työskentelee ahkerasti varmistaakseen, että kaikilla alueen asukkailla on helppo pääsy laboratorioon. Hakanen ilmoittaa: “Vuoden loppuun mennessä saamme kaikki näytteenottopaikkamme sähköisen ajanvarauksen piiriin.” Joten, vaikka olisit maaseudulla, tiedät voivasi varata aikasi kätevästi verkossa.

Turun keskustan Tyks Laboratorioiden uusi toimipaikka on auki arkisin kello 7–15, joten voit käydä siellä vaikkapa aamukahvin jälkeen ennen työpäivän alkua. Ja tässä ei vielä kaikki: “Syksyn kuluessa avaamme siellä myös Ketterä-näytteenottoon, johon verinäytteenottoon voi saapua ilman ajanvarausta,” kertoo hallinnollinen osastonhoitaja Anna-Maria Sedig. Joten, jos aamulla päätät yllättäen, että haluatkin antaa verinäytteen, voit astua suoraan ovesta sisään.

Kaiken tämän lisäksi, joskus laboratorioissa käydessä voi tulla tarve hervottomalle huumorille. Onneksi Turun Tyks Laboratorioiden tiimillä on aina jokin vitsi varastossa. Joten, vaikka näytteen antaminen ei ehkä ole kaikkein hauskinta hommaa, voit aina luottaa siihen, että ainakin nauru raikaa uusissa tiloissa.


Päivitys 14.9.2023 21:45

Kävely kelantalon toiseen kerrokseen ja sieltä alas taas riitti aiheuttamaan 6 tunnin unet ja fatiikin. Tekisi vain mieli lähteä nostamaan hydrokortisoni-annosta, mutta en tiedä miten sen tekisin hitaasti.


Päivitys 15.9.2023 16:31

Laboratoriotulokset alla, en ymmärrä mitä nämä tarkoittavat, mutta oma terveyskeskuslääkäri turku mäntymäki 1 kertonee kun soittaa lokakuussa. Ohessa raja-arvojen ulkopuolella olevat selitykset:

Triglyseridit (Trigly)
Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, jotka ovat merkittävä energian varalähde elimistössä. Elimistö tallentaa ylimääräisen triglyseridin rasvakudokseen, ja solut käyttävät niitä polttoaineenaan.

Kohonnut veren triglyseridipitoisuus voi altistaa vakaville sydän- ja verisuonitaudeille.


Alkalinen fosfataasi tutkimus P-AFOS
Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi, joka reagoi sapen erityksen häiriöihin ja maksasairauksiin. Maksasairauksissa se reagoi vähemmän kuin ALAT-arvo.
Testiä käytetään maksasairauksien toteamisessa sekä epäiltäessä luuta hajottavia sairauksia.
Arvoa kohottavat muun muassa sappiteiden tukokset, maksakasvaimet ja luustosairaudet.


P-ALAT-tutkimus kertoo maksan terveydentilasta
ALAT on lyhenne sanasta alaniiniaminotransferaasi. Se on aminohappojen aineenvaihduntaan liittyvä entsyymi, joka toimii maksasolujen sisällä.
ALAT-pitoisuuden määritys veriplasmasta on ensisijainen maksasoluvaurion tai -tulehduksen seulontatutkimus.
ALAT-entsyymiä esiintyy erityisesti maksasoluissa, mutta pienempinä pitoisuuksina myös useissa muissa kudoksissa (lihakset, munuaiset, keuhkot, sydän).


Glutamyylitransferaasi eli GT-tutkimus
Glutamyylitransferaasi eli GT kertoo maksan terveydentilasta. Arvo nousee erityisesti pitkäaikaisen ja runsaan alkoholinkäytön yhteydessä, mutta syitä voi olla monia muitakin. Lisäksi pitoisuuteen vaikuttavat monesti ylipaino ja maksaan vaikuttavat lääkkeet.