LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906   päivää invalidisoivia kipuja
996   päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859   päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659   päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340   päivää kyypakkauksen tabletteja
253   päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160   päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97   päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirillani ilmaisen taidetta ja tyylillisiä valintoja, jotka tarttuvat todellisuuden ja ihanteiden kontrasteihin sekä arvostellen julkisen terveydenhuollon epäkohtia. Tyylissäni ilmenee kriittistä, ivallista ja provosoivaa asennetta.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Luulosairas seikkailu TYKS päivystyksessäEräänä aurinkoisena päivänä Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) päivystysosastolle saapui mies, joka oli vakuuttunut olevansa vakavasti sairas. Mies oli nimeltään Matti ja hänellä oli taipumus luulla pahinta aina pienimmästäkin oireesta.

Matti oli herännyt aamulla, ja hänen kurkkunsa tuntui hieman kipeältä. Normaalisti tämä olisi tuskin huomionarvoista, mutta Matin kaltaiselle luulosairaalle se oli hälyttävä merkki. Hän päätti heti suunnata TYKSin päivystykseen saadakseen asiantuntijan mielipiteen tilanteestaan.

Päivystyksen odotushuoneessa istuessaan Matti alkoi googlettaa kurkkukipuaan. Hän oli nopea löytämään monia pelottavia diagnooseja, jotka sopivat hänen oireisiinsa. Paniikki valtasi hänet, ja hän odotti jännittyneenä vuoroaan nähdäkseen lääkärin.

Viimein hoitaja kutsui Matin sisään vastaanottohuoneeseen. Siellä odottava lääkäri oli kokenut ammattilainen, joka oli nähnyt monenlaisia potilaita vuosien varrella. Hän katseli Matin terveenä näyttävää kurkkua ja kysyi rauhallisesti, “Mikä vaivaa sinua tänään?”

Matti rykäisi ja sanoi: “Kurkkuni tuntuu kipeältä, ja minulla on ollut vähän yskää. Pelkään, että se voisi olla jotain vakavaa, kenties kurkkusyöpää tai jopa harvinaista tropiikin tautia.”

Lääkäri kuunteli Matin huolta vakavasti ja tutki kurkkua perusteellisesti. Hetken mietittyään hän kuitenkin sanoi hymyillen: “Ymmärrän huolesi, mutta näyttää siltä, että kurkkusi on vain hieman ärtynyt. Suosittelen ottamaan kotona rauhallisesti, juomaan lämmintä teetä hunajalla ja ehkä kokeilemaan pastillia kurkun helpottamiseksi.”

Matti oli hämmästynyt. Hän oli valmistautunut pahimpaan ja odottanut vähintäänkin ultraäänitutkimusta, mutta lääkärin rento suhtautuminen yllätti hänet täysin.

Hän kysyi lääkäriltä epäröiden: “Eikö meidän pitäisi tehdä lisätutkimuksia? Entä verikokeet tai kuvantaminen?”

Lääkäri hymähti ja vastasi: “Ei, ei ole tarpeen. Tällaiset oireet ovat usein yksinkertaisesti flunssan tai tavallisen kurkkukivun oireita. Mutta jos huolesi jatkuu tai pahenee, voit tulla takaisin. Muista, että voit luottaa kehoosi ja asiantuntijoiden ammattitaitoon.”

Matti oli hämmästynyt ja kiitollinen lääkärin ymmärtäväisestä asenteesta. Hän poistui vastaanottohuoneesta hymy huulillaan ja helpottunut mieli. Vaikka hän oli ollut luulosairaan maineessa, hänelle oli tarjottu juuri sitä, mitä hän tarvitsi – rauhallista ja ammattitaitoista hoitoa.

Tämä tarina muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on luottaa ammattilaisten asiantuntemukseen ja välttää liiallista huolehtimista omasta terveydestämme. Vaikka terveysongelmat voivat aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta, asiantunteva lääkäri osaa arvioida tilanteen ja tarjota tarvittavan avun. Ja loppujen lopuksi, joskus paras hoito voi olla yksinkertaisesti hyvä annos huumoria ja rauhallisuutta.