LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiiri on minulle taiteenmuoto ja tyyli, joka ottaa kiinni todellisuuden ja ideaalien välisistä eroista sekä kyseenalaistaa julkisen terveydenhuollon ongelmia. Kirjoituksissani ilmenee kriittistä, pilkallista ja voimakasta asennetta, terävää ivaa.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Vapaana lentäen kuin lintu, ilman #kipu’ja tai #huoli’a jaksamisesta – #lääkäri #opetusvastaanotto

Kerran aikanaan vuonna 2018 puolivälissä, kohtasi erään miehen jälleen mysteerinen sairaus. Kutsukaamme tätä miestä Juhoksi. Hän tunsi olonsa kurjaksi ja kipeäksi, mutta kukaan ei tiennyt, mistä vaiva johtui. Se oli kuin arvoitus, joka sai monet raapimaan päätään. Lopulta se luokiteltiin luulosairaudeksi, sillä oireiden taustalta ei löytynyt selkeää syytä.

Miehelle varattiin aika lääkärien opetusvastaanotolle, jossa lääketieteen opiskelijat harjoittelivat taitojaan. Tämä vierailu osoittautui kuitenkin kohtalokkaaksi komediaksi, jota mies ei ollut osannut odottaa. Kun hän astui vastaanotolle, hän tunsi heti olevansa kuin näyte-esine, joka oli asetettu näytteille tarkkailtavaksi ja pilkattavaksi.

Kun lääketieteen opiskelijat alkoivat esittää kysymyksiään ja tutkia miestä, he eivät voineet pidätellä ilkeää hymyään. Heidän kommenttinsa ja ivailunsa täyttivät huoneen, ja mies tunsi olonsa entistäkin epämiellyttävämmäksi. Hänethän oli jo aiemmin luokiteltu luulosairaaksi, ja tämä vierailu oli kuin jatkoa sille kaikelle pilkanteolle ja epäuskolle, jota hän oli jo aiemmin kohdannut.

Tilanne muuttui sietämättömäksi, kun mies poistui vastaanotolta ja väliovi sulkeutui takanaan. Koko sali, jossa opiskelijat olivat kokoontuneet, repesi nauramaan hysteerisesti. Nauru kaikui korvissa, kun mies astui ulos kahden oven välisestä “tuulikaapista”. Hän oli tuntenut itsensä kuin sirkuseläimeksi, jonka temppuihin yleisö nauroi sydämettömästi.

Kolmen kivuliaan ja valvotun yön jälkeen miehen mieli oli murtunut. Hän oli niin turhautunut ja loukkaantunut, että oli valmis tekemään mitä tahansa päästäkseen pois tästä painajaisesta.

Hän ajatteli jopa lentävänsä korkean sairaalan ikkunasta kuin vapaa lintu, vain päästäkseen lopullisesti pois tästä nöyryytyksestä.

Tämä tarina muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on kohdella kaikkia potilaita ja ihmisiä kunnioittavasti ja empaattisesti.

Sairaus ei aina näy päällepäin, ja jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja autetuksi ilman pilkkaa ja ivailua.

Toivottavasti tulevaisuudessa voimme oppia arvostamaan toistemme taistelua ja tarjota tukea sen sijaan, että naureskelemme heidän kustannuksellaan.