LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906   päivää invalidisoivia kipuja
996   päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859   päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659   päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340   päivää kyypakkauksen tabletteja
253   päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160   päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97   päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiiri on minun taiteeni ilmaisumuoto, joka paljastaa eron todellisuuden ja ihanteiden välillä ja tuo esiin julkisen terveydenhuollon ongelmia. Käytän satiirissani voimakasta kritiikkiä, ironiaa ja terävää huumoria.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Pitkäaikainen #hydrokortisoni’n #väärinkäyttö ja sen vekkulit #haittavaikutukset

Hydrokortisonin pitkäaikainen väärinkäyttö – hulvatonta huumoria ja terveyshaasteita

Hei siellä, lukijat! Tiedätkö, mitä tapahtuu, kun hydrokortisonia nautitaan pitkään ja hartaasti? No, nyt saat tietää! Olen koonnut luettelon, joka ei jätä ketään kylmäksi – paitsi ehkä hydrokortisonin väärinkäyttäjät.

Hydrokortison on lääke, joka voi tuoda mukanaan niin helpotusta kuin äkillisen kuoleman. Kuvitellaanpa, että olet pitkäaikaishoidossa tällä ihmeaineella. Ensimmäinen yllätys saattaa olla mielialasi villi vaihtelu ja psykologinen tasapainottomuus. Niin, et ole hullu, mutta voit tuntea olosi sellaiseksi!

Mutta se ei ole vielä kaikki. Hydrokortison voi myös lahjoittaa sinulle lihasheikkoutta, kiertohuimausta ja jopa näkökenttäpuutoksen. Ajattele, kuinka hulvattomasti tämä voisi haitata autolla ajoa tai koneiden käyttöä. Ehkäpä jätät autosi parkkiin ja käännät leikkimielisesti selän kaikille koneille?

Kortisonihoidon pitkäaikainen ystävä, äläkä lopeta sitä äkillisesti – se voisi olla liian hauskaa! Terveyshaitat voivat nimittäin sisältää kuumetta, lihas- ja nivelkipuja, voimattomuutta, pahoinvointia ja jopa verenpaineen alenemista. Mutta hei, kukapa ei haluaisi hieman jännitystä elämäänsä?

Yleisimmät haitat ovat sydämen vajaatoiminnan paheneminen, korkea verenpaine ja lisääntynyt infektioherkkyys. Ja luonnollisesti, kasvojen pyöristyminen, jolloin saat niin sanotut “kuukasvot”. Vaihtelu virkistää, eikö totta?Ja nyt, harvinaisempien haittojen puolelle! Jotkut voivat kokea allergisia reaktioita, toiset ruokahalun kasvua ja mielialahäiriöitä. Eikö kuulostakin hulvattomalta?

Mutta älä huoli, se ei ole vielä kaikki. On myös kouristuksia, silmävaivoja ja luukuolioita. Mitäpä olisi elämä ilman hieman yllätyksiä?

Esiintymistiheys tuntematon – koska saatavilla oleva tieto ei riitä arviointiin. Kasvojen turpoaminen ja laboratoriokokein havaittavat poikkeavat arvot voivat yllättää sinut milloin tahansa.

Ymmärrät varmaan jo, että hydrokortisonin pitkäaikaisessa käytössä on omat kommelluksensa.

Joten muista, kun seuraavan kerran harkitset hydrokortisonin pitkäaikais-väärinkäyttöä itsemurha-kivun hoitoon: pidä mielessäsi tämä hulvaton lista ja punnitse, haluatko ottaa tämän seikkailun riskin vai jättää sen väliin.

Jos punnitset kivun aiheuttaman itsetuhoisuuden tai ampikyy-pakkauksen väärinkäytön välillä, niin valitse luonnollisesti se vähemmän haitallinen, eli hydrokortison.

Elämä on täynnä yllätyksiä, ja hydrokortisoni voi tuoda mukanaan oikein hauskoja sellaisia!