LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirillani ilmaisen taiteellisen ilmaisun muodon, joka kyseenalaistaa todellisuuden ja ihanteiden välistä kuilua sekä arvostelee julkisen terveydenhuollon puutteita. Teokseni leimaa kriittinen, pilkallinen ja voimakkaasti arvosteleva sävy, pureva huumori.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


#Fibromyalgia’n #diagnoosi oli lähellä, mutta #ANCA-vasta-aineet estivät sen asettamisen

Fibromyalgia: Diagnoosin haasteet ja tutkimukset

Fibromyalgia on monimutkainen sairaus, jonka diagnosointi voi olla haasteellista. Vuonna 2022 oli odotettavissa saada pitkään etsitylle sairaudelleni diagnoosi, kunnes lääkärille paljastui laboratoriotuloksista ANCA-vasta-aineiden läsnäolo verisuonissa kiertävässä veressäni.

Fibromyalgia-diagnoosin asettaminen perustuu laboratoriotuloksissa näkymättömään tilanteeseen; sen sijaan diagnoosi rakentuu potilaan kokemiin oireisiin ja lääkärin tekemään kliiniseen arviointiin. On tärkeää tiedostaa, että muidenkin samanaikaisten sairauksien esiintyminen ei välttämättä sulje pois fibromyalgian mahdollisuutta.

Potilaan haastattelussa lääkäri keskittyy erityisesti kivun ilmenemiseen eri tilanteissa sekä unen laatuun. Tietyt kehon pisteet ovat erityisen herkkiä kivulle, ja niiden tunnistaminen on tärkeää diagnoosin tekemiseksi. Fibromyalgia ei ole tulehduksellinen sairaus, minkä vuoksi se ei näy laboratoriotutkimusten tuloksissa. Vaskuliitti taas on tulehduksellinen sairaus joten se voi näkyä ANCA-vasta-aine-tuloksina vaikka ne olisivat epäspesifit.

Muita tutkimuksia tarvitaan erityisesti muiden mahdollisten kipua tai uupumusta aiheuttavien sairauksien poissulkemiseksi. Näitä voivat olla esimerkiksi anemia, kilpirauhasen toimintahäiriöt, polymyalgia rheumatica sekä vaihdevuosiin liittyvät oireet. Myös nivelten liikkuvuus on tärkeä selvittää.

Valitettavasti monille potilaille saattaa kertyä erilaisia lääketieteellisiä tutkimuksia, mikä voi muodostaa uuvuttavan kierteen. Tämän välttämiseksi on tärkeää tehdä harkittuja päätöksiä.

Fibromyalgiaa sairastavilla on usein myös muita samanaikaisia sairauksia, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, virtsarakon oireyhtymä, endometrioosi, jännityspäänsärky, krooninen alaselkäkipu, uupumusoireyhtymä ja masennus. Tämä monimuotoisuus korostaa fibromyalgian monitahoisuutta ja sen vaikutusta potilaan elämään.