LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirini on taiteen muoto ja ilmaisukeino, joka tarkastelee tarkkaavaisesti todellisuuden ja ihanteiden ristiriitaisuuksia sekä ottaa kantaa julkisen terveydenhuollon ongelmiin. Teoksessani vallitsee kriittinen, leikkisä ja terävämielinen asenne, joka purkaa asioita terävän satiirin avulla.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Pitkään jatkunut #luulosairaus voi muuttua oikeaksi sairaudeksi, kun todelliset #oireet viimein ilmaantuvat #video

Luulosairaus – kun kuvitteelliset taudit saavat todelliset käänteet

Terveyskeskusten odotushuoneissa näkee joskus hämmentyneitä katseita, kun potilaat istuvat lehtien selailun lomassa yskiä köhimättä tai nenää niistämättä. Kyllä, luulosairaus, eli se uskomus että kärsii sairaudesta ilman todellisia oireita, on tuttu ilmiö monelle terveydenhuollon ammattilaiselle. Mutta voiko kuvitteellinen vaiva muuttua yllättäen todelliseksi?

Terveyskeskusten asiakkaista iso osa on terveitä.

On totta, että ahdistus omasta terveydestä voi saada ihmiset hakemaan varmuutta ja turvaa lääkärin vastaanotolta. Se ei kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista. Nykypäivänä tietoa sairauksista tulvii joka tuutista, ja harvinaisimmatkin vaivat saavat hetkessä huomiota. Valitettavasti tämä voi saada aikaan sen, että tervekin alkaa tuntemaan kuvitteellisia oireita.

“Varsinkin herkemmät ihmiset alkavat tuntea, että minulla on juuri näitä oireita ollut ja voisikohan minulla olla tällainen sairaus,”

Kuviteltujen oireiden pohdinta voi saada mielikuvituksen laukkaamaan villisti, ja yhtäkkiä tavallinen päänsärky voi muuttua aivokasvaimeksi mielessämme. Mutta entäpä kun luulosairaus saa yllättäen todenmukaisen käänteen?

Ihmiset ovat kuin mestareita kääntämään pienimmätkin oireet suuriksi sairauksiksi Google-haun avulla. Tämä voi johtaa ylimääräisiin lääkärissä käynteihin ja turhiin tutkimuksiin. Näihin ylimääräisiin tutkimuksiin saattaa kulua vuosittain suuri summa rahaa. Harmillista kyllä, tämä voi myös johtaa siihen, että aidot sairaustapaukset jäävät huomaamatta, kun terveiden epäluuloiset potilaat vyöryvät vastaanotolle.

“Tottakai se on mahdollista,” myöntää asiantuntija. Luulosairaan potilaan todellinen sairastuminen ei ole täysin poissuljettua. Mieli voi olla vahva lääkärissä käydessä, ja joskus se voi vaikuttaa kehoonkin. Käänteisesti myös pitkään jatkunut luulosairaus voi muuttua oikeaksi sairaudeksi, kun todelliset oireet viimein ilmaantuvat.

Joten muistutuksena kaikille huolestuneille potilaille: vaikka terveydentilaan liittyvä tieto on saatavilla helposti, ei jokainen päänsärky tarkoita aivokasvainta ja jokainen vatsanväänte ei ole välttämättä umpisuoli. On hyvä muistaa, että vaikka mielikuvitus voi välillä laukata, ammattilaisten neuvoihin kannattaa luottaa.

Ja joskus nauru voi olla paras lääke – ainakin silloin kun kyseessä on kuvitteellinen sairaus!