LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906  päivää invalidisoivia kipuja
996  päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859  päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659  päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340  päivää kyypakkauksen tabletteja
253  päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160  päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97  päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirini ilmenee taiteenmuotona ja tyylikeinona, joka kykenee paljastamaan todellisuuden ja ihanteiden väliset ristiriidat sekä arvostelee julkisen terveydenhuollon puutteita. Teoksessani kulkee kriittinen, pilkallinen ja provosoiva asenne, terävä ironia.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


#HysteerinenNeuroosi eli #somatisaatiohäiriö – #lääketiede ja sen #historia #psykiatria

Hysteria on termi, joka saa historiallisen koomisen ulottuvuuden, kun pohdimme sen alkuperää. Kreikan sana ‘hystera’, joka tarkoittaa ‘kohtua’, on antanut nimen tälle tauteina tunnetulle ilmiölle. Aikoinaan hysteriaa jaettiin kahteen osaan: hysteeriseen neuroosiin ja konversiohysteriaan. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Hysteerinen neuroosi sai kokea uudelleennimeämisen ja siitä tuli somatisaatiohäiriö, mutta ei hätää, voimme edelleen käyttää tieteellistä ICD-10 koodia F45.0, kun haluamme olla erityisen “hysterian” tasalla. Konversiohysteriasta tuli konversiohäiriö – suomalaisessa psykiatriassa pysyttiin perinteisissä nimissä, vaikka virallinen nimi vaihtuikin dissosiaatiohäiriöksi (F44). Aika aikaa kutakin, vai mitä?

Lääkärit ovat omaksuneet monia lähestymistapoja hysteriaan, ja uskomukset ovat olleet kaikkea muuta kuin tylsiä. Muinaiset epygtiläiset lääkärit laittoivat aineita vulvaan saadakseen “kohdun” oikealle paikalleen – voisi sanoa, että heillä oli varsin omaperäinen tapa houkutella kohdut takaisin kotiin. Mutta odotas, tässä ei vielä kaikki! Yrttien haistelu ja nieleminen olivat myös in, sillä ne kuulemma saivat kohtua siirtymään takaisin paikalleen. Antiikin Kreikan lääkäri Hippokrateskin heitti oman ehdotuksensa kehiin: naimisiinmeno oli hänen mielestään parannuskeino – mikäpä sen parempi tapa saada kohtu kuriin kuin avioliitto!

Renessanssin aikana hysteriaan liittyi synkempi sävy, kun potilaita syytettiin noituudesta. Hoidoksi tarjottiin ilmeisesti maanittelua, kidutusta ja jopa teloituksia – kova linja siis. Ja hei, tiedätkö mikä oli toiseksi yleisin vaiva kuumeen jälkeen 1600-luvulla? No tietenkin hysteria! Näyttää siltä, että hysteria oli ajan suosikki-diagnoosi.

1800-luvulla tuli uusi näkökulma peliin, kun englantilainen kirurgi Isaac Baker Brown loi teorian, jonka mukaan hysteria johtui masturboinnista. Hänen “hoitokeinonsa” oli poistaa klitorikset potilailta. Mutta eipä huolta, hysterialle keksittiin muitakin “hoitomuotoja”, kuten kohdunpoisto ja niin kutsuttu kohtuhieronta. Aviollinen seksi, raskaus, synnytys ja orgasmit pääsivät myös hoitolistalle – näin saatiin hysteria kuriin, vai?

Eikä siinä vielä kaikki! Josef Breuer ja Sigmund Freud astuivat näyttämölle hypnoosin ja katharsis-terapian kanssa. Freud kehitti myöhemmin psykoanalyysin, joka lienee tuttu nimi monelle. Joten hysteriaa on hoidettu monenlaisilla käänteillä ja kikkailuilla, mutta ainakin voimme olla kiitollisia siitä, että nykyään hoitomuotojen lista on hieman järkevämpi ja lempeämpi.

Nykyaikainen lääketiede on siis kehittynyt paljon vuosien saatossa. Terveydenhuollontyöntekijät ovat arvostuksensa ansainneet – vielä kun se näkyisi myös palkassakin, onhan heidän työnsä varsin kuormittavaa.