LUULOSAIRAUS.COM © tarina julkisen terveydenhuollon kulissien takaa

KIPU JOTA KOHDELLAAN LUULOSAIRAUTENA


6906   päivää invalidisoivia kipuja
996   päivää Astra Zeneca’n rokotteesta
859   päivää ensimmäisestä lähetteestä TYKS:iin
659   päivää toisesta lähetteestä TYKS:iin
340   päivää kyypakkauksen tabletteja
253   päivää kolmannesta lähetteestä TYKS:iin
160   päivää kivun päähoitovastuu itsellä
97   päivää neljännestä lähetteestä TYKS:iin

Satiirilla, joka on taiteen ilmaisumuoto ja tyylillinen väline, otan kiinni todellisuuden ja ihanteiden välisiin eroavaisuuksiin sekä arvostelen julkisen terveydenhuollon puutteita. Teokseni yhdistää kriittisen, ironisen ja terävän asenteen, purevan ivan.

Suunnitelmatalous ei toimi SOTE:ssa.

SOTE:n rahoitusta tulee lisätä!


Neljäs #koronarokote – haen #suositus’ten mukaan, edellisistä 2 ei mitään oireita #pfizer

Neljäs koronarokote, tehosteannos, haen syksyllä koska THL sitä suosittelee muiden perussairauksien kuin luulosairauteni vuoksi. Olen ennestään saanut kolme koronarokotetta, ensimmäinen oli Oxford-AstraZeneca joka aktivoi luulosairauteni, kaksi jälkimmäistä Pfizer-BionTech Comirnaty -rokotetta ei taas tuonut mitään merkittävää oiretta; pientä vuorokauden käsikipua lukuunottamatta.

Neljäs koronarokote: Tehosteannos syksyllä suositusten mukaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut suosituksen neljännen koronarokotteen eli tehosteannoksen ottamisesta syystalven 2023 aikana. Suositus kohdistuu erityisesti iäkkäisiin ja tiettyihin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin. Tehosteannoksena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta, jonka myyntiluvan odotetaan saapuvan lähiaikoina.

Syynä suositukseen on riski koronataudin lisääntyvästä esiintymisestä syksyllä ja talvella, erityisesti vakavammissa muodoissa. Neljännen rokoteannoksen tavoitteena on merkittävästi vähentää vakavien sairastumisten, sairaalahoitojen tarpeen ja koronaan liittyvien kuolemien määrää.

Suurin osa väestöstä ei tarvitse neljättä rokotetta, ellei heillä ole erityistä alttiutta vakavalle koronataudille. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavia perussairauksia, kolme aiemmin suositeltua rokoteannosta tarjoaa edelleen hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Uusi rokotevariantti räätälöity tehokkaaksi

Uusi XBB.1.5-varianttivalmiste, joka on todennäköisesti Pfizerin Comirnaty-rokotteen uusi versio, on suunniteltu erityisesti kiertämään uusia koronavirusmuunnoksia. Rokotteen myyntilupahakemus on parhaillaan Euroopan lääkeviraston EMA:n käsittelyssä, ja mikäli myyntilupa myönnetään, Suomeen odotetaan runsasta miljoonaa annosta syksyn aikana.

Mikäli myyntilupa saadaan ajoissa, rokotukset voidaan aloittaa ennen marraskuuta, jolloin influenssarokotukset alkavat. Tämä mahdollistaa korona- ja influenssarokotteiden antamisen samalla kertaa.

Uusi variantti herättää huolen, mutta ei ole välttämättä vaarallisempi

Uusi omikronvariantin alalinja EG.5 on havaittu leviävän nopeasti, ja sen kykyä kiertää vasta-aineita pidetään suurempana verrattuna aiempiin muunnelmiin. Tähän mennessä tiedossa olevat havainnot viittaavat siihen, että uusi variantti voi kiertää immuunivastetta, mutta sen vaikutuksesta sairauden vakavuuteen tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Vaikka uusi variantti voi lisätä tartuntojen määrää, ei ole näyttöä siitä, että se olisi merkittävästi vaarallisempi kuin aiemmat muunnokset. THL seuraa tilannetta jatkuvasti ja päivittää suosituksiaan tarvittaessa uuden tiedon valossa.

Tieteelliseen tutkimukseen perustuva luottamus

Suositus neljännestä koronarokotteesta pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen ja asiantuntijoiden arvioihin. Vaikka uudet variantit herättävät huolta, tutkimus ja tieto ovat avainasemassa päätösten perustelemisessa. THL muuttaa suosituksiaan aina tarvittaessa uuden tiedon mukaisesti.

Kaiken kaikkiaan neljännen koronarokotteen suositus perustuu tieteeseen, joka ohjaa päätöksiä taudin leviämisen estämiseksi ja väestön turvallisuuden takaamiseksi.